Startpagina
mobiele versiecomputer versie
RSS
Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2017 - Deel 2

Vruchtbaar bezoek aan de FilipijnenTijdens hun reis naar de Filipijnen heeft het echtpaar Schoorlemmer namens de stichting H.H.C.P. in Javier, Leyte, de goederen van een 40 ft container uitgedeeld. Veel ziekenhuis goederen, verkregen van verschillende ziekenhuizen uit Nederland, zijn afgegeven aan de Holland Kliniek. Dit 25 bedden tellende ziekenhuis heeft sinds februari 2016 de naam Javier Municipal Infirmary gekregen, terwijl de mensen nog steeds zeggen: “We gaan naar Holland”. Het ziekenhuis is door de firma Boerhof gratis voorzien van rails en gordijnen bij de ramen en horren voor de kleine ventilatieramen.

In Javier is door Delaval een melkmachine om de carabows te melken beschikbaar gesteld. Hiervoor kwam Marcel Tutert, monteur bij Delaval, voor vijf dagen over om de melkmachine te installeren en de werklieden te leren hoe ermee om te gaan, zie de foto hieronder. Toen men de eerste keer met de melkmachine molk, ging dit voor de helft van de tijd sneller. De emmers zijn door verschillende boeren uit de gemeente Raalte beschikbaar gesteld.

De locatie van de melkmachine | Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2017 - Deel 2
De locatie van de melkmachine


Men bezocht de vele scholieren en deelde kleding, pluche beesten en schoeisel uit in de verschillend barangay’s.

In de provincies Camiguin en Argao, Cebu bezocht men vooral de scholieren, die door mensen uit Heeten en omgeving worden gesponsord. Door hen te bezoeken, ziet men hoe het er thuis uitziet en of er vooruitgang is en tevens hoe de student het op school doet. Men bezoekt met de coördinator in die plaats alle scholieren en heeft een bespreking met alle scholieren en hun ouders. In Argao heeft men daar het nieuwe ziekenhuis in aanbouw bekeken en er ligt voor H.H.C.P. heel veel te doen voor dit ziekenhuis, want er is gebrek en tekort aan alles.  

Bij het bezoek aan de provincie Oriëntal Mindoro deelde men vooral de goederen van een container aan ziekenhuizen en aan de Mangyan stammen uit. De ziekenhuizen in Calapan, Naujan en Pinamalayan werden met allerlei verbandartikelen en operatiemateriaal voorzien. Aan de Lintawagin Memorila en Inarawan lagere scholen in de gemeente Naujan werden ieder 40 tafeltjes en stoelen van de Geert Groteschool uit Zwolle gebracht. De kinderen kwamen van een hel in een hemel zo groot was de overgang. Want de banken die men gebruikte waren nog uit de jaren 40 en men zat soms met vieren in 1 bank. Hoewel het echtpaar het graag anders had gezien, werden wel alle tafels en stoelen in 1 klaslokaal gezet, want zo groot is wel het aantal leerlingen in 1 klaslokaal. Er waren zelfs lokalen met rond de 65 leerlingen. Je kon er amper tussen de banken doorlopen.

In de provincie Quezon bezocht men de Prominent kliniek, waar juist die dag voor twee dagen een tandartsenteam een medische missie hield. Zoals later bleek had men in die twee dagen 96 patiënten behandeld, zie de foto hieronder.

Tandartsenkamer in de Prominent kliniek | Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2017 - Deel 2
Tandartsenkamer in de Prominent kliniek


Daar er een volledig ingerichte tandartsen kamer was, werd er niet alleen getrokken, maar juist het tegendeel en werden er heel wat tanden gevuld en dat tegen een kleine vergoeding. In die kliniek werden de rails aangebracht en gordijnen opgehangen, die door de firma Boerhof geschonken waren. De gordijnen hebben de kleur dat goed past bij de kleur van Prominent, zie foto hieronder.

De gordijnen in de Prominent kliniek | Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2017 - Deel 2
De gordijnen in de Prominent kliniek


Men bezocht in Calauag in de barangay Apad latao de in aanbouw zijnde Paul Mali eerste hulp post annex kraamcentrum, welke volledig zal worden ingericht door H.H.C.P. met steun van de verschillende ziekenhuizen.

Paul Mali Eerste hulp post annex kraamcentrum | Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2017 - Deel 2
Paul Mali Eerste hulp post annex kraamcentrum


Daarna ging men naar Guinayangan naar de barangay Alineros waar de tweede Prominent kliniek gebouwd zal worden. De grond hiervoor was juist een week ervoor beschikbaar gesteld door een bewoner uit die barangay. Men bekeek het terrein en was er zeer blij mee. Temeer, omdat daar ook voldoende plaats was voor parkeren, aangezien de kliniek aan een smalle doorgaande weg komt te liggen. In juni zal met de bouw begonnen worden, zodat het gebouw nog dit jaar in gebruik kan worden genomen. Ook deze kliniek zal worden ingericht met goederen vanuit Nederland. H.H.C.P. hoopt hiervoor weer de medewerking van verschillende ziekenhuizen te krijgen, zodat er voldoende inventaris is.

Toch zal er nog extra geldelijke middelen nodig zijn om deze twee klinieken van de nodige medische instrumenten te voorzien, want zonder deze instrumenten kan de kliniek niet werken. Uw financiële steun is van harte welkom op NL64RABO0120212749. De H.H.C.P. is iedereen van harte dankbaar voor alle gulle gaven in wat voor vorm dan ook tijdens het afgelopen jaar. Immers zonder die goede hulp was het werk van H.H.C.P. niet mogelijk.  


Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
©2019 Webdesign Marco TibbenRedactie
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.