Startpagina
mobiele versiecomputer versie
RSS
Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2013

                 Reisverslag Truus en Jo Schoorlemmer aan de Filipijnen
                               van 10 januari tot en met 21 maart 2013

 | Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2013

Na aankomst op de Filipijnen, gaan ze als eerste naar Argao op het eiland Cebu. Daar delen ze medische instrumenten uit aan het Rural Health center en bekijken ze in hoeverre de stichting iets kan betekenen voor het nieuw te bouwen ziekenhuis in de stad zelf en de nieuw te bouwen kliniek in de bergen. Vooral de kliniek in de bergen is hard nodig, want meer dan 75% van de bevolking woont in de bergen en als zieke moet je soms uren achterop een brommer meerijden, over niet verharde wegen, om naar een ziekenhuis in de stad te gaan. Vooral voor zwangere vrouwen is een kliniek halverwege een grote uitkomst en hard nodig.
Tevens hebben ze de scholieren die gesponsord worden bezocht en met hen besproken wat er van hen verwacht wordt.
Een uitstapje was er naar Oslob, waar men de walvishaaien kon bezichtigen en waar je zelfs tussen de haaien kon zwemmen.


Vandaar ging de reis naar Cangayan de Oro, Minanao, om vandaar de volgende dag per boot naar het eiland Camiguin te gaan. Aangekomen op het eiland ging men direct aan het werk om voor de 37 scholieren, waarvoor de sponsor geld had overgemaakt, de levensmiddelen en de rijst te kopen. Daar het de eerste dagen nog al wat regende, was het moeilijk om bij alle scholieren te komen. Er waren zelfs enkele barangays rond het vliegveld totaal onder gelopen, want sterke stromen vanuit de bergen hadden hele boomstammen en allerlei andere planten meegesleurd vanuit de bergen waardoor sommige duikers totaal geblokkeerd werden en overstromingen het gevolg waren.
Daar sommige scholieren het niet zo nauw hadden genomen met de opgestelde regels, hadden zij een ontmoeting met alle scholieren en hun ouders, waarbij alle verwachtingen en verplichtingen nog eens duidelijk uit de doeken werden gedaan.
Ook daar werden de ziekenhuizen en health centra bezocht en medische instrumenten overhandigd, die met gelden van sponsoren waren gekocht.

Hierna volgen enkele dagen in Manila, waar zij de mogelijk hadden met onder andere de secretaresse van Congresman Romualdo van Camiguin te spreken. Met haar hebben we ons verblijf in Camiguin besproken. Tevens kon zij zorgen voor de nodige bedankbrieven voor de verschillende sponsoren.

 | Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2013

Op 4 februari ging de reis ’s morgens vroeg naar Batangas om van daar met de boot naar Calapan Oriental Mindoro te gaan. Op het eiland komt kort na hun aankomst de container vanuit Holland aan. De goederen hadden al in Calapan moeten zijn, maar de container was 2 weken in Singapore blijven staan. Daar men op de komst van de container moesten wachten , heeft men van de gelegenheid gebruikt gemaakt om even vakantie te houden in Puerto Galera in Infinity Resort (een prachtig resort) en energie op te doen voor de volgende dagen. De overtocht van de 40ft high cube container van Batangas naar Calapan gaf nogal wat problemen gezien de hoogte van de container. Een speciale oude veerboot kon de container vervoeren en aangekomen in Calapan moest men op de container klimmen om de elektrische bedrading boven de weg op te beuren om zo naar de plaats van bestemming te komen. Het uitladen van de container ging zeer vlot vanwege de vele mankrachten en de aanwezigheid van een heftruck. Gelukkig waren er van de ziekenhuizen, waarvoor goederen bestemd waren, mensen aanwezig die hielpen uitladen en tevens de goederen meenamen naar hun ziekenhuis.
Zij hebben veel goederen uitgedeeld aan de verschillende Mangyan stammen in de bergen zowel in het noorden als in het zuiden. Het was een hele ervaring om met de oude bevolking in aanraking te komen en te zien hoe men daar leefde.
Daar er veel speelgoed met de container was meegestuurd hebben zij deze in veel Day Care Centers uitgedeeld.
Tevens hebben zij de ziekenhuizen in heel Mindoro Oriental bezocht om de verkregen goederen te overhandigen en te laten zien hoe deze gebruikt konden worden. In de ziekenhuizen was men blij met hetgeen zij hadden ontvangen, want vaak bleken de meest noodzakelijke instrumenten nog niet aanwezig te zijn. Om over de aanwezige bedden maar te zwijgen, want die zagen er echt niet uit. De bedden, matrassen en brancards waren dan ook zeer welkom als ook de vele verbandartikelen. De laatste avond op Mindoro kregen zij te maken met een tyfoon, die de hele nacht door raasde en gepaard ging met hevige regenbuien. Zo iets hadden zij nog niet eerder zo hevig meegemaakt en hield hen die nacht wakker. Het was zelfs de volgende morgen twijfelachtig of de veerboot zou varen. Hetgeen niet eerder het geval was dan tegen 12 uur die middag.  
De terugreis van Calapan naar Manila duurde zeer lang(8 uur) mede vanwege het zeer slechte weer vanaf Batangas tot Manila en door het vele verkeer bij de tolposten in Manila.


Na  het weekend in Manila te hebben doorgebracht, ging men op 25 februari naar de provincie Camarines Sur en in het bijzonder de gemeente Buhi. In Pili stond een dokter, die zij al jaren kenden, hen op te wachten. Samen gingen zij naar een transportbedrijf om daar de dozen op te halen die zij vanuit Manila naar de dokter hadden gezonden. In het huis van de dokter zijn deze goederen, verkregen van een arts, die in Nederland zijn praktijk sloot, uitgepakt en zijn er foto’s van genomen om zo te kunnen laten zien, dat deze goed waren aangekomen.
Vandaar ging het naar Buhi om bij de oud burgemeester van Buhi ( Barangay Sagrada) te verblijven. Daar werd er een lijst opgesteld van de scholieren, die men hier zou gaan bezoeken om de levensmiddelen en rijst uit te delen van het geld, dat de sponsoren hen hadden meegegeven.
Vanuit een lagere school uit Okkenbroek waren er door alle kinderen tassen gemaakt met schoolmateriaal voor een school ( De La Fe Elementary School) in Buhi. Nadat zij eerst met de klassenlerares hadden gesproken werden de tassen de dag erna aan de kinderen in haar klas overhandigd.
De dagen er na bezocht men veel scholieren en hun families.Ook hier had men een bespreking met alle scholieren, die gesponsord worden en hun ouders. Hier werd uit de doeken gedaan wat er van hen verwacht werd. Om de kinderen te bezoeken moest men vaak ervaren, dat vanwege de slechte weersomstandigheden in de weken er voor, het soms onmogelijk was de kinderen te bezoeken en moest men ze naar het huis in Sagrada laten komen.
Vanuit Buhi bracht men een dag een bezoek aan de gemeente Tigaon om te zien hoe daar de goederen van de container van oktober 2012 waren aangekomen. Goederen werden uitgedeeld in het ziekenhuis en de health center. Daar bezocht men ook een ander ziekenhuis, waar nog heel veel goederen naar toe kunnen. Tevens werden er vandaar enkele kisten met pluche beesten naar Naga gebracht om deze daar uit te delen, daar men in Tigaon er niet de mogelijkheid voor had.
In het weekend ging men naar Naga om daar met de dokter de goederen (uit Tigaon) uit te delen in de verschillende baragay’s  Daar er die beide dagen een voedsel programma voor de kinderen was, kon men daar mooi het speelgoed uit delen omdat daar veel kinderen aanwezig waren. Het was verwonderlijk hoe in het open rijstveld en midden in het bos de goederen werden uitgedeeld.
 | Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2013
Tevens had men die zondag de tijd om een bezoek te brengen aan het graf van Minister Jesse Robredro, die oktober 2012 verongelukt was. Men had hem eerder ontmoet toen deze nog burgemeester van Naga was en er vanuit Heeten er 2 containers met hulpgoederen naar toe waren gegaan.
Terug in Buhi heeft men de scholieren in de barangay Sagrada en in de Poblacion bezocht om daar de rijst en levensmiddelen te overhandigen.


Eerder dan gepland ging men op 8 maart terug naar Manila om daar het zilveren  huwelijksfeest (en tevens kerkelijk huwelijk) van de gouverneur van Oriental Mindoro te vieren. Hiervoor was men tijdens het verblijf in Mindoro voor uitgenodigd en kon men moeilijk weigeren te meer daar het zeer exclusieve aangelegenheid zou zijn. Buiten de familie en kennissen waren er onder de genodigden  vele politieke kopstukken aanwezig, als ook President Aquino III . Men trof er vele bekenden aan en vooral de burgemeesters van de verschillende steden van Oriental Mindoro waren blij hen weer te treffen. Zelf waren ze blij dat ze met enkele ministers konden spreken.

 | Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2013

Na het weekend van 10 maart ging men naar het eiland Leyte om daar op verzoek van burgemeester Xavier en advies van minister Butch Abad te zien wat de stichting voor dit eiland kon betekenen. Het eiland is in de afgelopen jaren vele malen getroffen door hevige tyfoons met als gevolg daarvan aard verschuivingen.
In de 2 dagen dat men er was, heeft men veel armoe gezien en bleken er nauwelijks goede health centra te zijn waar mensen terecht konden, omdat er nauwelijks medische instrumenten en verbandartikelen aanwezig waren. Men heeft mensen in de bergen bezocht, die van alles verstoten waren en zeer primitief moesten leven en daarbij waren er veel rivieren, die van de bergen kwamen en waar mensen door heen moesten lopen om de overkant te bereiken, omdat er geen bruggen waren.


De laatste dagen heeft men in de provincie Quezon, district 4 door gebracht om daar te zien waar de goederen van de 2 containers van het afgelopen jaar terecht waren gekomen en waar men nog enkele goederen in afgelegen barangays heeft uitgedeeld
Bij de ziekenhuizen in Gumaca en Atimonan heeft men kunnen zien, hoe deze ziekenhuizen enorm vooruit zijn gegaan en nu met middelen van de regering ineens worden opgeknapt en uitgebreid.
Al met al was het bezoek zeer vruchtbaar en gaf zeer veel doening om door te gaan, want de hulp is nog hard nodig vooral op het eiland Leyte..          
  

        


Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
©2019 Webdesign Marco TibbenRedactie
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.