Startpagina
mobiele versiecomputer versie
RSS
Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2012

Bezoek Filipijnen jan-mrt 2012 van het echtpaar Schoorlemmer.

 | Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2012

Het bezoek dit jaar stond in het teken van het uitdelen van de goederen van de twee 40ft. containers die in januari en februari in de Filipijnen zouden aankomen, respectievelijk in de provincies Oriëntal Mindoro en Quezon.
Tijdens een kort verblijf in Argao, Cebu,werden enkele scholen bezocht om daar schoolmateriaal aan de scholen en medische instrumenten aan het Provincial Health Unit uit te delen. Bij een gehandicapt kind, waar men eerder aanpassingen in het huis had aan laten brengen en rolstoel had gegeven, heeft men nu een matras en beddengoed gegeven, zodat zij niet langer op een plank hoefde te liggen.


Vandaar ging men naar Cagayan de Oro op het eiland Mindanao om daar het rampgebied  getroffen door de tyfoon Washi te bezoeken en met eigen ogen te zien hoe de mensen getroffen waren en nu tijdelijk in vluchtelingenkampen moesten verblijven. Daar werd ook een cheque van 55.000 Pesos overhandigd aan de provinciale sociale dienst om het meest noodzakelijke voor de mensen in de vluchtelingen kampen te kopen. Tevens zijn verschillende health centra bezocht om te zien wat H.H.C.P. in de toekomst voor deze mensen kon betekenen. Men was namelijk op verzoek van Congresman Rodiquez hiervoor uitgenodigd.


 | Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2012

Na een verblijf van drie dagen in Cagayan de Oro ging de reis naar het eiland Camiguin om daar de 75 scholieren en hun families te bezoeken om daar namens hun sponsors rijst en levensmiddelen uit te delen. Naast de scholieren werden de health centra en ziekenhuizen bezocht om daar te zien hoe de goederen van eerdere containers waren benut. Tevens  werden er nieuwe medische instrumenten uitgedeeld waarvoor sponsors geld beschikbaar hadden gesteld.
Daar twee jaar geleden een scootemobiel aan de broer van de burgemeester van Mahinog was gegeven en deze inmiddels was overleden, kon men een 30-jarige vrouw blij maken met de scootmobiel. Zij was de afgelopen drie jaar aan het huis gekluisterd en bewoog zich rond binnenshuis zittend op een leeg coca cola krat. Zij was zielsgelukkig met de scootmobiel en had binnen zeer korte tijd het besturen hiervan onder de knie.
Buiten de soms hevige regenbuien heeft men een aardbeving met een sterkte van 6.9 op de schaal van Richter ervaren.
Ondanks het drukke programma was er tijd voor ontspanning en bezocht men o.a. het Clam reservoir en Katiwasan Falls.

 | Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2012
Terug in Manila, waar men voor een week bleef, heeft met verschillende personen gesproken, waarmee men normaal aan het eind van de reis de tijd voor neemt. Daar de container voor de provincie Quezon vier dagen later dan gepland aankwam, bleven zij zo lang in Manila. Na 4 dagen kon de container s’ avonds uit de haven gehaald worden en in een village van Makati gelost worden. Het was een high cub 40 ft container met alle gevolgen van dien, want om in het dorp te kunnen rijden moest men op de container met stokken overal elektriciteit- en telefoon kabels omhoog te houden, hetgeen in het begin niet lukte met alle gevolgen van dien.

Daar de goederen van de goederen nog met vrachtauto’s naar het vierde district van de provincie Quezon vervoerd moesten worden gaat men eerst naar de provincie Bicol, Camarines Sur, om daar mensen van het Provincial Health Office te spreken over een eventueel te houden medische missie vanuit Nederland en te bezien welke stappen daarvoor genomen moeten worden.
In de gemeente Buhi bezoekt men veel scholieren, die vanuit Nederland gesponsord worden. Ook daar worden rijst en levensmiddelen aan hen uitgereikt.

 | Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2012
Vanuit andere gemeente in Bicol, zoals Baao en Tigaon, zijn verzoeken gekomen om daar iets voor het plaatselijk ziekenhuis of Health office te doen. Men heeft deze bezocht en gekeken op welke wijze en met welke goederen men hen kan helpen.
Van verschillende voetbalverenigingen rond Heeten had H.H.C.P. voetbal kleding ontvangen en deze waren zeer welkom  voor de in oprichting voetbalvereniging van Buhi en de voetbal teams van de scholen.


Van de provincie Bicol ging men per auto naar de provincie Quezon naar de hoofdstad Gumaca. Daar waren inmiddels veel goederen van de container aangekomen en kon men zien hoe deze in het ziekenhuis van Gumaca en Attimona zeer van pas kwamen. Daar zagen zij hoe bij gebrek aan couveuse baby’s onder TL lampen lagen. De slechte weersomstandigheden warren wellicht de oorzaak van extra veel te vroeg geboren baby’s.
Enkele vrouwencentra werden bezocht om te zien hoe men in hun eigen levensonderhoud kan voorzien, hetzij door het naaien van kleding of het maken van allerlei handwerk artikelen zoals mandjes en tassen. Op enkele scholen in de bergen zijn aan de kinderen laarzen uitgedeeld die met veel plezier en waardering werden ontvangen.

Nadat men na 5 dagen provincie Quezon terug was in Manila, werd alles geregeld voor het bezoek aan Oriëntal Mindoro en de laatste drie dagen als men daar van terug was.


In Calapan, de hoofdstad, waren de goederen van de container opgeslagen.
Na alle dozen en kisten gesorteerd te hebben, werden deze door de verschillende ziekenhuizen( Calapan,Naujan en Bongabong) zelf opgehaald  als de bedden, O.K. tafels, brancards en onderzoektafels. Op deze manier waren binnen twee dagen alle ziekenhuisgoederen naar de betreffende ziekenhuizen gebracht en werden deze later door het echtpaar bezocht om te zien hoe de goederen hun bestemming hadden gekregen. | Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2012
Vooraf was in het reisschema opgenomen, dat men veel zou doen voor de Mangyan stammen. Mede namens de Bernadette School in Heeten was school materiaalgekocht voor de school van de Iraya stam in de gemeente Baco. Het was een hele onderneming ok daar te komen vanwege de steile tocht door het oerwoud. Op de manier heeft men vijf andere stammen bezocht, deels door de bergen in te trekken en deels door de stammen te vragen naar een lager gebied te komen om zo aan hen kleding en laarzen uit te delen.


Tijdens het weekend kon men uitrusten en genieten van het vakantie oord Puerto Galera.
Daar heeft men tevens de Mangyan Tao-Buhid stam bezocht in een dorp, dat door de Alaya familie gebouwd is en gesponsord wordt. Dit dorp is een prachtig voorbeeld van hoe mensen kunnen leven op hun eigen manier maar tegelijk in een huis wonen dat voorzien is van elektriciteit en water. Totaal anders dan hun eigen hutje boven in de berg verstoten van alle comfort.
De reis was zeer vruchtbaar en dankzij de volledige medewerking van de lokale bevolking zeer geslaagd.
Op deze manier kan men zien dat alle goederen op de juiste plaats aangekomen waren of alsnog verdeeld werden en wat er in de toekomst nog nodig is.


Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
©2019 Webdesign Marco TibbenRedactie
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.