Startpagina
mobiele versiecomputer versie
RSS
Reisverslagen | Reisverslag Jo en Truus 2011

Reisverslag bezoek Truus en Jo Schoorlemmer aan de Filipijnen van 2 januari tot en met 14 maart 2011.


Het echtpaar Schoorlemmer ging 2 januari met Cathay Pacific naar de Filipijnen om daar 3 januari aan te komen. Na twee dagen in Manila te verblijven om  het nodige te regelen voor het verdere verblijf in de Filipijnen is men op 5 januari naar Argao, eiland Cebu, vertrokken tot  13 januari.
In Argao zijn enkele scholen en health centra bezocht waar de goederen van de container zijn bezorgd. Tevens heeft het echtpaar gesprekken gehad met de scholieren, die gesponsord worden om naar de High School en College te gaan.
Samen met Dr. Mamac, hoofd van de Gemeentelijke Gezondheids Zorg, heeft men bezoek gebracht aan het gemeentehuis om samen met het gemeentebestuur te kijken in hoeverre de stichting H.H.C.P. haar bijdrage kon leveren bij het tot stand komen van kliniek in de barangay Cansuje halverwege het berggebied  zo’n 10 km verwijderd van het stadscentrum, waar op dit moment alleen alle gezondheids zorg gegeven kan worden.
Met Dr. Mamac zijn in Cebu vele medische instrumenten gekocht voor de tandartsenpraktijk en de verpleegsters in het Gemeentelijk Gezondheid praktijk en health centra  verder in de gemeente.

Na hun reis naar Argao is het echtpaar op zaterdag 15 januari in gezelschap van twee vrijwilligers van H.H.C.P. de heren  H.Alferink en Th.Nijland naar Camiguin vertrokken. Bij aankomst in Mambajao, Camiguin, was ook de container met hulpgoederen aangekomen.
Deze goederen, voornamelijk bestemd voor het ziekenhuis, zijn de eerste dagen daar heen gebracht. Tevens waren er voor verschillende barangay’s naaimachines en lappen stof beschikbaar, die het echtpaar persoonlijk heeft overhandigd.
Samen met de twee begeleiders heeft men de scholars, die gesponsord worden om naar school te gaan, bezocht, zodat zij zelf konden zien in wat voor situatie hun sponsorkind en familie woonden. Tevens werden de dozen, gemaakt door de sponsors voor hun sponsorkind, die eveneens in de container waren, naar de betreffende familie gebracht. Zie verder hiervoor het verslag van de twee begeleiders.

Terug in Manila vanwaar de twee begeleiders weer terug reisden naar Nederland, werd het echtpaar geconfronteerd met de slechte weersomstandigheden in het noorden van de Filipijnen. Hun geplande reis naar het eiland Batanes kon geen doorgang vinden, daar er geen vluchten waren vanwege het slechte weer. Hierdoor moest het reisschema omgezet worden en besloot men eerst naar het eiland Mindoro te gaan en daarna naar Batanes.
Alvorens het zover was had men de dinsdag een lunch met Congresman Pedro Romualdo van Camiguin, die hen mededeelde dat Camiguin na hun vertrek getroffen was door zeer slecht weer, zodat er na hun boot er 5 dagen geen veerboot uit Camiguin naar het eiland Mindanao was vertrokken. Daar men enkele dagen in Manila was alvorens men naar Mindoro kon, heeft het echtpaar de nodige medische instrumenten voor de verschillende eilanden gekocht en verdere gesprekken gevoerd met instanties in Manila.

Toen het echtpaar in Mindoro  aankwam, bleek, dat de container in tegenstelling tot eerdere berichten nog niet daar was aangekomen, maar pas de volgende dag naar Mindoro zou komen.
Het lossen van de container de volgende dag gaf nog wat problemen, daar men de container wilde lossen bij het huis van de bisschop terwijl heel veel spullen, ziekenhuisbedden en nachtkastjes, juist bestemd waren voor het ziekenhuis. Het feit dat de oplegger op een helling stond was het onmogelijk daar de ziekenhuisbedden uit de container te halen te meer daar er geen heftruck aanwezig was en alles via mankracht gelost moest worden. Dus werd er besloten de container naar het nieuwe ziekenhuis , dat wel gereed was, maar nog niet in gebruik, te brengen  en daar te lossen.
Daar alles via mankracht moest gebeuren, was het soms verbazingwekkend te zien hoe men er toch in slaagde de ziekenhuisbedden en zware kisten uit de container  te krijgen zonder dat er iets werd beschadigd. Al deze goederen werden in de daarop volgende week door het echtpaar uitgereikt aan scholen en barangays in noodlijdende gebieden.

Bovenal werden goederen afgeleverd bij de Mangyan stammen in de bergen. Zo bezocht men 5 van de 7 Mangyan stammen, hetgeen veel tijd in beslag nam, maar een enorme ervaring was en veel voldoening gaf. Aan het slot van het bezoek aan Mindoro Oriëntal, werd het echtpaar tijdens een sessie van provinciale staten als dochter en zoon van Mindoro  Oriëntal  geadopteerd.
Het bezoek aan dit eiland heeft veel van het echtpaar geëist, want buiten het drukke programma werd men enorm verkouden vanwege het zeer warme weer en het rijden met open ramen vanwege het niet functioneren van de aircon.

Bij terugkomst in Manila heeft men een bezoek gebracht aan een meisje in Bulacan, die het vorig jaar met steun vanuit de H.H.C.P. een hartoperatie had ondergaan vanwege een opening in de hartklep en bypass. Klik hier voor de bedankbrief van de moeder.


Na het weekend is het echtpaar voor een week vakantie naar Batanes vertrokken. Uitgenodigd door minister Butch en congresvrouw Dina  Abad verbleef men in het vakantieoord Tukon in Basco om daar wat uit te rusten en te genieten van de schoonheid van het prachtige eiland.
Vanwege de enorme verkoudheid tot bijna longontsteking heeft men weinig van het eiland kunnen genieten en meer in bed gelegen dan rond het eiland te trekken. Toch heeft het verblijf hen goed gedaan, want daarna kon het reisprogramma goed verder worden afgewerkt.

Terug in Manila had men een lang weekend om  nog medische instrumenten voor Batanes en de provincie Quezon te kopen, daar men daar aan het eind geen tijd meer voor zou hebben. Tevens konden de instrumenten voor de provincie Quezon al vast worden opgestuurd, zodat zij deze niet hoefden mee te nemen bij hun reis naar de provincie Camarines Sur.
Deze reis ging dinsdag morgen per vliegtuig eerst naar Naga en vandaar met auto naar Buhi om bij de oud burgemeester van Buhi, Diones Belza te overnachten tijdens hun verblijf in Buhi.  In deze plaats heeft de stichting 75 scholars en 15 ervan zitten al op high school, waarvan er 4 af studeren en naar het college willen.  Daar er zich het afgelopen jaar veel problemen hadden voorgedaan ten aanzien van de  onderlinge verstandhouding  tussen de scholars. Het echtpaar had dan een gesprek met alle ouders  en alles weer eens goed op een rijtje gezet  ten aanzien van hetgeen er van de scholars verwacht werd.

Voor veel scholars was er door de sponsor een bedrag beschikbaar gesteld  om rijst en levensmiddelen voor hen te kopen. Daar het vanwege het slechte weer onmogelijk was de betreffende scholieren te bezoeken  en de goederen af te leveren, werden deze gevraagd  naar een bepaald adres te komen en daar deze goederen op te halen. Toch werden enkele gezinnen bezocht om zo te zien hoe de situatie was en een beter inzicht te krijgen in wat toestand de mensen woonden.
Tijdens het afgelopen jaar waren enkele nieuwe scholars uit het centrum van Buhi gesponsord en deze heeft men bezocht om voor de sponsor als ook zelf te zien hoe de gezinssituatie was en in welke toestand men woonde. Tevens konden zo foto’s genomen worden voor de sponsors. Om voor het komende jaar een goede lijst van nieuwe scholars te hebben, heeft men aan de hand van de lijst van nieuwe scholieren om gesponsord te worden, deze scholieren thuis bezocht en de nodige foto’s genomen, zodat men  een goede documentatie heeft voor de sponsor.

Tijdens het verblijf in Buhi heeft men twee dagen doorgebracht in Naga bij doctor Carlos , voorheen hoofd van de provinciale gezondheids zorg in de provincie Camarines Sur( Bicol). In voorgaande jaren heeft de stichting naar Bicol containers en zelfs een orthopedische chirurg heeft hier  twee weken operaties verricht. Samen met Dr. Carlos werd bekeken in hoeverre de stichting H.H.C.P. iets kan betekenen voor de gemeente Pili en de 2 health centers daar.

Terug in Buhi werd op maandag 28 februari het nieuwe klaslokaal voor doofstomme en blinde kinderen, dat met geld van Senter Novem en N.C.D.O. naast het reeds bestaande klaslokaal  “De Horizon” was gebouwd , namens genoemde instanties  door het echtpaar aan Buhi Central School overgedragen. Dit was een van de projecten van het afgelopen jaar 2010. Klik hier voor meer informatie.

De terugreis naar Manila werd op 7 maart ingezet. Dr. Carlos en haar man brachten het echtpaar naar Gumaca, naar het ziekenhuis daar, waar mevrouw Zeny Tañada hen oppikte. Genoemd ziekenhuis  heeft de vele containers met hulpgoederen ontvangen en 2 specialisten hebben daar  5  maal 2 weken gratis onderzoeken en operaties verricht. Daar werden de laatste dozen met goederen van de laatste container uitgedeeld aan enkele naaicentra en de gekochte medische instrumenten uitgedeeld aan de ziekenhuizen in Lopez en  Attimonan.

De laatste 3 dagen werden in Manila gebruikt om bezoeken af te leggen en met verschillende mensen te spreken zoals Nederlandse Ambassadeur R.Brinks, J.Lacson, manager van de boot maatschappij, die de container verscheept en Mrs Emie Patalagsa, secretaresse van Congresman Romualdo van Camiguin.
Tevens bracht het echtpaar een bezoek aan het graf van broeder Ben, broer van Jo Schoorlemmer in Loyola Memorial, en het klooster van de Kleine Broeders in Marikina.

De hele reis van 10 weken was ondanks de vele regen toch zeer vruchtbaar en geslaagd.


Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
©2019 Webdesign Marco TibbenRedactie
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.