Reisverslag Willem & Tom voorjaar 2019

(klik op de foto's voor een vergroting)

Afgelopen februari hebben we twee weken met Truus opgetrokken en verschillende HHCP projecten in de Filipijnen bezocht.
Op 15 februari zijn we begonnen met een rondleiding in het lokale ziekenhuis van Gumaca. Dit gaf ons een goed beeld van hoe een ziekenhuis van de overheid er van binnen uitziet. Er waren veel te veel patiënten voor het aantal beschikbare bedden. Daarbij stonden er vaak vier bedden in wat wij een éénpersoonskamer zouden noemen. De families moesten alle ‘niet-medische’ zorg verlenen. Vaak kwam je hele gezinnen op het bed van de patiënt tegen.

Vervolgens hebben we de Prominent 1 kliniek in Gumaca in de provincie Quezon bezocht > bekijk op Google Maps Daar hebben we met de aanwezige verpleegsters gesproken en gekeken hoe het gebouw er voor stond. Door alle verhalen raakten we onder de indruk van de impact die zo'n kliniek met haar medewerkers kan hebben op de lokale bevolking. Deze inrichting dient vooral als kraamkliniek waarin vrouwen uit de wijde omgeving op een veilige en hygiënische manier hun kind ter wereld kunnen brengen. Er was in die periode een uitbraak van mazelen in de Filipijnen en landelijk werden zoveel mogelijk mensen gevaccineerd. Hierdoor was er weinig te beleven in de kliniek, alle verpleegsters moesten de bergen in om de mensen te vaccineren. ’s Middags hebben we de Paulinus kliniek bezocht, een kliniek vergelijkbaar met de Prominent 1 kliniek. Het was midden in een klein gehucht met veel leven er om heen. Hier lag een moeder met haar pasgeboren baby die na de bevalling een nacht zou blijven.

’s Avonds hebben we kennis gemaakt met de schoolkinderen uit de omgeving die door Nederlandse gezinnen worden gesponsord. Verschillende kinderen hadden hun high-school of college diploma gehaald. Mooi om te zien dat sponsoring het verschil kan maken in het leven van deze kinderen. Met een diploma in hun bezit hebben zij kans op een betere toekomst.

De dag erna reisden we door naar Guinayangan, ook in de provincie Quezon, voor de inzegening en overdracht van de Prominent 2 kliniek. Veel mensen waren aanwezig bij de ceremonie, het hele dorp was toegestroomd om de opening mee te maken. Deze kliniek bevindt zich ver van de grote weg en van het dichtstbijzijnde ziekenhuis af. Voor veel mensen waren medische behandelingen eenvoudigweg niet mogelijk vanwege de lange afstanden. De nieuwe Prominent kliniek zal voor hen een groot verschil maken.

Na de overdracht zijn we na een lange autorit 's avonds weer aangekomen in Manilla. De volgende middag zijn we langs de sloppenwijk Tondo bij de haven gereden. Het zou beter een vuilnisbelt kunnen worden genoemd; de mensen leven in huizen gemaakt van oude rommel en hun enige bron van inkomen is het sorteren en schoonmaken van afval. Van die autorit staat de afvalgeur ons het meest bij en de gezichten van de mensen die daar wonen, moedeloos en uitzichtloos.

Op 18 februari vlogen we vanuit Manilla naar Tacloban op het eiland Leyte. Hier verbleven we in het gastenverblijf van de burgemeester van Javier, de gemeente op Leyte waar we de komende dagen aan het werk zouden gaan.

De volgende dag hebben we inkopen gedaan voor de voedselpakketten van de sponsorkinderen. Voor elk gezin was er een zak rijst en een samenstelling van gezonde etenswaren die ze zelf niet zo gauw zouden kopen. In de vier dagen daarna hebben we de voedselpakketten thuis bij de gezinnen afgeleverd. Dat was heel indrukwekkend, het ene gezin nog armer dan het andere. De achterliggende verhalen waren nog triester. In veel gevallen wordt een van de ouders gemist doordat hij of zij is overleden of het gezin in de steek heeft gelaten. In extreme gevallen zijn beide ouders vertrokken en is het kind bij een familielid achtergelaten. Het is simpelweg niet te bevatten wat je hoort en ziet maar geweldig om te zien dat sponsoring het verschil kan maken in hun levens.

Het was verrassend hoe de arme gezinnen met elkaar omgingen. Als de ene familie niet genoeg had, dan deelde een andere gezin met ze vanuit hun eigen kleine voorraad. Wij als westerlingen hebben moeite om uit onze overvloed te delen, zij vinden het vanzelfsprekend om zelfs vanuit hun gebrek nog te delen.

Tijdens deze dagen op Leyte hebben we ook schoolbureaus uit Nederland gemonteerd en bezorgd bij enkele scholen. Ook hebben we de in Nederland ingezamelde goederen gesorteerd en naar verschillende lokale bestemmingen bezorgd. Onder andere hebben we verschillende bezoeken gemaakt aan de Holland kliniek in Javier. Het is mooi om de Nederlandse kleuren te zien en te horen over de uitbreidingsplannen die ze daar hebben.
Na vier intensieve dagen hebben we de provinciale weg genomen terug naar het vliegveld. Onderweg hebben we verschillende stops gemaakt bij monumenten opgericht naar aanleiding van de tsunami in 2012. De verschillende massagraven en de verhalen maken je heel klein.

Na alle indrukken besef je goed hoe de HHCP, als kleine stichting, toch veel impact maakt. Dit wordt gedaan door goederen in te zamelen, er voor te zorgen dat ze op de juiste bestemming aankomen en regelmatig een oogje in het zeil te houden hoe de goederen worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat iedere bijdrage zo nuttig mogelijk wordt besteed.

Complimenten HHCP, ga zo door!

Categorie ProjectenBron Tom & WillemDatum 22/10/2019

Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.