Reisverslag Truus voorjaar 2019

Reisverslag


Vertrokken naar de Filippijnen 23 januari tot en met 31 april 2019.

Eerst naar Manilla


Een week in Manila geweest om alles op te starten, want 4 februari kwam Zuster 'Daffie' (Daphne Boensma) aan. Daphne ging 14 dagen werken op de OK in het District hospital in de Provice of Quezon. Daphne is in het Deventer ziekenhuis werkzaam op de OK.

Polshoogte nemen


5 februari zijn wij vertrokken naar de Province Quezon. Na 6 uur rijden kwamen wij in Gumaca aan en die middag zijn wij naar de Prominent kliniek gegaan om te kijken hoe het was en wat wij konden doen voor hen.

Daarna naar de Paulines kliniek gegaan ook om te kijken wat hier gedaan moest worden. De andere dag naar Prominent nr 2 gegaan om te kijken hoe ver zij waren, want tijdens onze trip zou de overdracht van de kliniek naar de lokale overheid plaatsvinden.

Daffie aan het werk


 | Reisverslag Truus voorjaar 2019
Daffie was zeer onder de indruk van wat zij allemaal te zien kreeg. 's Middags hebben wij haar naar het ziekenhuis gebracht waar ze hartelijk welkom was. Later afscheid genomen van Daphne, want dezelfde middag moest zij al aan het werk. Zij heeft een hele goede tijd gehad en veel geleerd, veel vrienden gemaakt, en ze veel respect gekregen voor de mensen die daar werken en ook voor de patiënten, die niet alles hebben wat wij hier in Nederland hebben. Dahpne kwam veel spullen tegen geschonken door het Deventer ziekenhuis, wat haar ook vreugde bracht.
> lees hier het reisverslag van Daphne (Daffie)

Weer terug naar Manila


De 1e container leeg gehaald alles met de hand lossen in 2.5 uur. Toen begonnen met het verdelen van de goederen; spullen naar de ziekenhuizen gebracht en de kleding enz uitgedeeld bij de armste mensen en die zijn er heel veel.

Prominent(e) heren ontvangen


13 februari de twee heren (Tom en Willem) van Prominent van de luchthaven opgehaald en naar het hotel gebracht, de andere dag naar de Province Quezon gebracht. Tom en Willem waren namens Prominent aanwezig voor de overdracht van de kliniek aan de lokale overheid.

15 Februari heb ik Tom en Willem de andere klinieken laten zien, en ze waren onder de indruk wat ze te zien kregen.

Overdracht Prominent 2 kliniek


 | Reisverslag Truus voorjaar 2019
Zaterdag 16 februari werd de inzegening en de overdracht van de Prominent 2 kliniek naar de lokale regering gedaan. De grond waar de Prominent 2 kliniek op staat is geschonken door een plaatselijke familie. Die waren heel blij met dit mooie nieuwe gebouw. Na het volkslied, het Wilhelmus, gezongen te hebben werden er toespraken gehouden. Dat was indrukwekkend, maar ook zeer gezellig. Na foto's genomen te hebben, gingen we terug naar Gumaca; de trip duurde 1.5uur. We hebben een lunch gebruikt en toen terug naar Manila om onze koffers klaar te maken voor Leyte. Daffie ging ook mee terug naar Manila; zij ging alleen de Filippijnen verkennen.

> fotoalbum overdracht Prominent 2 kliniek

Sponsorkinderen


De zondag richting Leyte (Javier) waar wij de sponsorkinderen bezoeken en voedsel brengen, maar eerst rijst en levensmiddelen kopen om die later te verdelen onder sponsorkinderen; de hele familie profiteer hiervan. Dinsdag begonnen om naar de familie's te gaan, dat is niet zo gemakkelijk, want je moet iedere keer flinke stukken lopen.

Schoolmeubelen uitdelen


Woensdag hebben wij de schoolmeubels (500 setjes tafels en stoelen) uitgedeeld die we van de firma Boerhof Projectinrichters ontvangen hebben. Met deze spullen waren twee containers gevuld! Geweldig hoe daar de leslokalen zo mooi waren. Boerhof, wederom van harte, dank hiervoor!

Donderdag weer verder gegaan met het uitdelen van de ziekenhuisspullen en naar de Holland Kliniek gebracht. Daarna weer naar de sponsorkinderen gegaan om de voedselpaketten uit te delen.

Zaterdag weer terug naar Manila.

Naar de vuilnisbelt


Zondags ben ik met Tom en Willem naar de vuilnisbelt gegaan om te laten ruiken en zien hoe de mensen daar moeten overleven; Plastic uitzoeken en schoonmaken en dan 5 pecos per kilo krijgen.

Naar het eiland Camiguin


Tom en Willem zijn 25 februari vertrokken terug naar Holland. Ik ben toen verder gegaan naar het eiland Camiguin om daar de sponkinderen te bezoeken. In 2018 was het advies van buitenlandse zaken om er niet naar toe te gaan, en daarom ging ik nu. Daar hebben wij ook voedselpaketten gemaakt en uitgedeeld. De families zijn er heel blij mee. Er zijn families bij die maar eens per 2 of 3 dagen wat te eten hebben. Het is heel dankbaar werk, ik krijg zoveel  vertrouwen van deze mensen, ze zijn heel erg blij dat er iemand voor ze opkomt.

Het eiland Cebu


Van Camiguin ben ik naar het eiland Cebu geweest, naar de plaats Argao, waar ook sponsorkinderen zijn die geslaagd waren voor beroepsonderwijs. Die kinderen hebben een mooie toekomst en een goed beroep om naar uit te kijken.

Overgebleven containers


Van Camiguin weer naar Manila om alles te regelen voor de andere containers. Die spullen per auto vervoerd. Met de boot naar Javier ben je 24 uur onderweg. Daarna helpen de spullen uitzoeken en verdelen en weg brengen en uitdelen.

Wat je daar tegenkomt, niet te geloven!


 | Reisverslag Truus voorjaar 2019
Daarna weer terug naar Leyte Javier om daar te helpen met het uitdelen en ook voedsel kopen voor de armste der armen. Wat triest wat je daar tegenkomt, niet te geloven! Wat waren die mensen blij met de voedselpaketten die bekostigd zijn door de mensen die geld hebben gedoneerd.

> fotoalbum arme families

Uitleencenter via het ziekenhuis


Verder met het uitdelen van de scootermobiels, rollators, en rolstoelen. HHCP heeft geholpen met het opstarten van een uitleencenter via het ziekenhuis (Holland Kliniek) en de sociale dienst. Daar kunnen de mensen het ophalen en later terug brengen, en dat werkt goed.

Sponsoren helpt!


Daarna weer naar Quezon gegaan, voor het slagen voor school, van de sponsorkinderen. Het waren 6 kinderen die nu een goede toekomst in het vooruitzicht hebben en een salaris waar ze de hele familie mee helpen om naar school te sturen.

> schenk een kind een toekomst voor maar 18 Eurocent per dag

Even bijkomen


En dan nog even een paar dagen rust en de koffers pakken voor de terugreis naar Heeten.

Bedank!


Een speciaal woord van dank naar de Firma Boerhof Projectinrichters Heeten voor al die tafels en stoelen voor de scholen in Leyte Javier, en de Provincie Quezon. Tevens voor het mogen plaatsen van de containers bij de melkfabriek hartelijk dank!

Nieuwe Prins kliniek


Nu gaat HHCP een nieuwe Prins kliniek bouwen in de plaats Tagkawayan. In Manila is men druk bezig om de papieren rond te krijgen voor het bouwen. Familie Prins hartelijk dank hier voor. Wij hopen dat de kliniek in 2020 geopend kan worden. En dat u aanwezig kunt zijn.

Truus Schoorlemmer

Categorie ProjectenBron HHCP Truus SchoorlemmerDatum 05/08/2019

Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.