Informatie

Geografie


De Filipijnen zijn een archipel van 7.107 eilanden met een totaal aan landoppervlak van 300.000 km².  De Filipijnen is ruim 7 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad Manilla ligt op het grootste eiland Luzon en beslaat inclusief de omringende steden en gemeenten een oppervlakte van 636 km². Veel van de eilanden zijn bergachtig met een smalle strook laagvlakte aan de kust. Het hoogste punt is de vulkaan Mount Apo (2954 meter).

Ligging


Hemelsbreed liggen de Filipijnen op ruim 10.000 km van Nederland. Een vliegreis van Amsterdam naar Manila, de hoofdstad van de Filipijnen, duurt, met een tussenstop in Honkong, totaal ongeveer 16 uur. Een containerschip heeft voor de reis van Rotterdam naar Manilla ongeveer vier weken nodig.

De archipel ligt ten westen van de Filipijnenzee en ten oosten van de Zuid-Chinese Zee. De Filipijnen hebben geen enkele landgrens met buurlanden. De dichtstbijzijnde buurlanden zijn Vietnam in het westen, Taiwan in het noorden, Maleisië en Indonesië in het zuiden en China in het noordwesten.

Geschiedenis


De geschiedenis van de Filipijnen wordt gekenmerkt door jarenlange overheersing door andere volkeren.

De Spaanse Overheersing
In 1521 kwam Fernão de Magalhães tijdens zijn expeditie naar de Molukken aan op de archipel. Hij probeerde hier de lokale bevolking te bekeren naar het christendom, wat hem uiteindelijk tijdens een veldslag met Lapu-Lapu op Mactan eiland vlak bij Cebu fataal werd. De Spaanse interesse in het gebied bleef echter aanhouden en enkele tientallen jaren later in 1571 werd Maynilad (het tegenwoordige Manilla) veroverd. Hierna werden nieuwe Spaanse troepen aangevoerd en werd het land stap voor stap verder veroverd. Pas na driehonderd jaar zou hier een eind aan komen. Na een jarenlange verzetsstrijd werden de Spanjaarden in 1898 met hulp van de Amerikanen uit Manilla verdreven en werd op 12 juni 1898 de Filipijnse onafhankelijkheid uitgeroepen door Emilio Aguinaldo .

De Amerikaanse overheersing
Na de Spaans-Amerikaanse Oorlog in 1898, deed Spanje afstand van de Filipijnen, Cuba, Guam en Puerto Rico ten gunste van de Verenigde Staten voor 20 miljoen dollar. Dit werd vastgelegd in het Verdrag van Parijs uit 1898. Na de onafhankelijkheidsverklaring viel de Verenigde Staten het land binnen. Officieel eindigde de Filipijns-Amerikaanse Oorlog in 1901, maar sporadisch werd nog gevochten tot 1913. Tot 1935 waren de Filipijnen een territorium van de VS zonder al teveel zelfbestuur, nadien werd de status gewijzigd in een U.S. Commonwealth. Hierdoor kon het land een lid zonder stemrecht naar het Amerikaanse Congres sturen zoals dat nu nog gebeurt door Washington D.C., Guam, Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden.

De onafhankelijkheid
Sinds de formele onafhankelijkheid in 1946 heeft het land te maken met economische en politieke instabiliteit. Daarnaast zijn in het land diverse rebellengroeperingen en afscheidingsbewegingen actief. Van 1972 tot 1986 werd het land als een dictatuur geleid door president Ferdinand Marcos met steun van de Amerikaanse regering. Na het gedwongen aftreden van Marcos keerde de democratie weer terug in de Filipijnen. Het land had in die tijd echter te maken met een enorme nationale schuld, grootschalige corruptie bij de overheid en communistische en islamitische afscheidingsbewegingen. Pas onder president Fidel Ramos kwam de economie van de Filipijnen in de lift. De financiële crisis in Azië bracht dit proces echter weer tot stilstand. De regeringen van de opvolgers van Ramos, Joseph Estrada en de huidige president Gloria Macapagal-Arroyo werden geteisterd door schandalen en beschuldigingen van corruptie.

Staatsinrichting


De Filipijnen zijn een presidentiële republiek. De president is zowel staatshoofd als hoofd van de regering. Daarnaast is de Filipijnse president de opperbevelhebber van alle legeronderdelen. De president wordt voor een termijn van 6 jaar gekozen.
De wetgevende macht ligt in de Filipijnen bij het Congres. Deze bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De 24 senatoren worden voor 6 jaar gekozen, terwijl de (maximaal) 250 afgevaardigden voor de termijn van drie jaar worden gekozen.
De top van de juridische macht wordt gevormd door het Filipijnse hooggerechtshof. De 14 rechters en 1 opperrechter worden allen benoemd door de president.

Bestuurlijke indeling


Een provincie is in de Filipijnen de belangrijkste lokale overheid. Het land is onderverdeeld in 81 provincies die voor bestuurlijk gemak in 17 regios zijn gegroepeerd. Provincies zijn weer onderverdeeld in steden en gemeenten. Deze steden en gemeenten bestaan op hun beurt weer uit barangays.

Klimaat


De Filipijnen hebben een tropisch klimaat, dat wordt gekarakteriseerd door hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en overvloedige regenval. De gemiddelde temperatuur op de Filipijnen is zo'n 27 graden Celsius. Dit is 17 graden warmer dan de gemiddelde temperatuur in Nederland. Van maart tot en met mei is het in veel delen van de Filipijnen erg warm. Daarna valt van mei tot oktober in grote delen van het land veel regen als gevolg van de moesson. Van december tot en met februari is het op veel plekken juist droger en koeler. De gemiddelde temperatuur in de Filipijnen op zeeniveau is zo'n 27 graden Celsius. De gemiddelde hoeveelheid neerslag is erg afhankelijk van de locatie en varieert van 1000 millimeter tot 5000 millimeter. Per jaar worden de Filipijnen door gemiddeld negen tyfoons getroffen.

Economie


Direct na de Tweede Wereldoorlog waren de Filipijnen, mede als gevolg van de Amerikaanse investeringen in het land, een van de rijkste landen van de regio. In de loop der jaren is het land echter afgezakt naar de categorie arme landen. Tijdens een ernstige recessie in 1984 en 1985 kromp de economie meer dan 10%. De politieke instabiliteit tijdens de Aquino regering zorgde ervoor dat het economisch minder goed ging. Als gevolg van diverse maatregelen van president Ramos ten behoeve van economische groei werd deze negatieve trend tijdens de jaren negentig omgebogen in positieve zin. De economische crisis in Zuidoost-Azië in 1997 sloeg echter ook de Filipijnen niet over. President Estrada heeft na Ramos geprobeerd diens hervormingsbeleid door te zetten hetgeen gefrustreerd werd door zijn afzetting. Ook de huidige regering onder leiding van president Gloria Macapagal-Arroyo doet er alles aan om de economie snel te laten groeien. Dit resulteerde in 2004 in een groei van 6%. Veel inwoners van het land (30% - 2003) leven onder de armoedegrens. De armste regio is het zuiden van het land. De Filipijnse economie is van oudsher een agrarische economie, maar tegenwoordig zijn andere belangrijke pijlers van de economie, de mijnbouw, de industrie en de dienstensector.

Demografie


Aan het begin van de 20e eeuw telden de Filipijnen iets meer dan zeven miljoen inwoners. Inmiddels is dat aantal naar schatting opgelopen tot meer dan 90 miljoen. Daarmee staat het land op de twaalfde plek op de lijst van landen met meeste inwoners. De levensverwachting bij de geboorte in de Filipijnen was in 2007 naar schatting gemiddeld 70,51 jaar.

Religie


Een duidelijke teken van de langdurige Spaanse aanwezigheid is het grote percentage katholieken in de Filipijnen. Zo'n 83 procent van de bevolking is Rooms-Katholiek. Nog eens 3 procent maakt deel uit van een afsplitsing van de Rooms-Katholieke Kerk, de onafhankelijke Oud-Katholieke Independent Church of the Philippines. Moslims vormen zo'n 5 procent van de bevolking. Zij wonen voornamelijk op het zuidelijke eiland Mindanao en de Sulu-eilanden. Protestanten vormen tenslotte zo'n 6 procent van de bevolking. De protestantse gemeenschappen zijn ontstaan door het werk van Amerikaanse zendelingen in het begin van deze eeuw. De overige 3 procent van de bevolking is boeddhistisch (met name de Chinese minderheid) of niet-gelovig.

Cultuur


De Filipijnse cultuur is in hoge mate beïnvloed door de Spanjaarden, Mexicanen, Chinezen, Amerikanen, Arabieren en Maleisiërs. Meer dan 300 jaar Spaanse overheersing heeft voor veel blijvende invloeden gezorgd vanuit de Mexicaanse en Spaanse cultuur. Deze invloeden zijn het meest zichtbaar in gebruiken en rituelen gerelateerd aan de Katholieke kerk en dan met name de religieuze festivals. Elk jaar worden in de Filipijnen omvangrijke festiviteiten georganiseerd, die bekend staan als Barrio Fiestas en waarmee de beschermheilige van de plaats, het dorp of de regio wordt geëerd. Een festival wordt gevierd met kerkelijke ceremonies, straatparades, vuurwerk, schoonheids- en danswedstrijden en hanengevechten.

De Chinese invloeden in de Filipijnse cultuur uiten zich voornamelijk op het gebied van de Filipijnse keuken, die in grote mate door de Chinese keuken beïnvloed is. Voorbeelden zijn de noodles (die lokaal bekend staan als mami) en diverse vleesgerechten. Daarnaast uit de Chinese invloed zich in taal.

De Amerikaanse culturele invloed in de Filipijnen is erg opvallend. Een goed voorbeeld is het wijdverspreide gebruik en de beheersing van de Engelse taal. Een ander voorbeeld is het enthousiasme voor sport in de Filipijnen. De meeste populaire sport van de Filipijnen is een typisch Amerikaanse sport: basketbal. Andere populaire sporten zijn onder andere boxen, zwemmen en Oosterse vechtsporten. Net als de Amerikanen hebben Filipino's bovendien een voorkeur voor fastfood, wat zich uit in de aanwezigheid van vele Amerikaanse ketens zoals McDonald's, Pizza Hut, Burger King en KFC. Filipino's luisteren graag naar de laatste Amerikaanse en Britse muziek, kijken Amerikaanse films en aanbidden Amerikaanse acteurs en actrices uit Hollywood. Een ander goed voorbeeld zijn de Shopping Malls in de grote steden van de Filipijnen, die naar Amerikaans voorbeeld zijn gebouwd en behoren tot de grootste ter wereld.

Ondanks al deze buitenlandse invloeden, blijft de Filipijnse cultuur uniek. Een goed voorbeeld hiervan is de jeepney, een opgepoetst relikwie uit de Tweede Wereldoorlog dat tot in de verste uithoeken van het land dienst doet als openbaar vervoersmiddel. Filipino's houden hun nationale helden in ere. José Rizal is de meeste geëerde onder hen. Hij was een visionair, wiens geschriften zorgden een gevoel van nationale eenheid en bewustzijn. Andere nationale helden zijn Andrés Bonifacio, oprichter van de vrijheidsbeweging Katipunan en Ninoy Aquino, de oppositieleider tegen het bewind van Ferdinand Marcos, die een soort martelaar werd nadat hij door de laatste vermoord werd.

Valuta


De munteenheid op de Filippijnen is de Peso. 1 Euro is ca. 57 Peso (2019)

Talen op de Filipijnen


In totaal worden er op de Filipijnen 172 inheemse talen en dialecten gesproken, die alle behoren tot de Austronesische taalfamilie. Andere talen die er gesproken worden, zijn onder andere Engels, Chinees (Mandarijn en Hokkien) en Spaans, de laatste met de lokale creolentaal Chavacano.

Sinds 1939 bevordert de overheid, om nationale eenheid te bevorderen, het gebruik van de officiële nationale taal, het Filipijns, dat gebaseerd is op het Tagalog. Het Filipijns wordt op alle scholen onderwezen en wordt steeds algemener geaccepteerd, vooral als tweede taal en eenheidstaal voor een zeer gemengde bevolking. Het Engels wordt als tweede officiële taal beschouwd, en wordt zeer veel gebruikt door de overheid, in het onderwijs en binnen de handel. De overheid heeft plannen per 2008 Spaans als derde officiële taal in te voeren.


Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.