Startpagina
mobiele versiecomputer versie
RSS
Hulp voor nieuwe orkaan Filipijnen al op gang.

 | Hulp voor nieuwe orkaan Filipijnen al op gang.


Terwijl de inwoners van de Filipijnen zich voorbereiden op de komst van orkaan Hagupit, komt in Nederland de hulp al op gang. Truus en Jo Schoorlemmer vinden het verschrikkelijk dat het land een jaar na orkaan Haiyan opnieuw zwaar getroffen dreigt te worden.
Op 19 december vertrekken er vanuit het dorpje Heeten bij Deventer drie containers met hulpgoederen. Ze hebben contact met de burgemeester van een dorpje op het eiland Leyte dat deze keer misschien weer de volle laag krijgt.
"Dit is een kopie van wat afgelopen jaar gebeurd is", zegt Truus Schoorlemmer. "Er zijn toen heel veel mensen omgekomen en er is heel veel verwoest. Ik vind het toch wel heel erg dat dit in dertien maanden weer gebeurt. Die mensen hebben al helemaal niks."

'Kom, de schouders er onder. We doen het nog een keer'
Verslaggever Jeroen Pauw ging kijken bij de opslag van Jo en Truus Schoorlemmer.
Volgens Jo Schoorlemmer is het Filipijnse dorp deze keer goed voorbereid op de orkaan. "Ze hebben al vrachtwagens met extra voedsel over laten komen vanuit Manilla. Dat gaan ze morgenmiddag verdelen. Alle mensen moeten naar een evacuatiecentrum komen en daar wachten ze af, op wat er op hen afkomt."
Een groot deel van de bewoners heeft door orkaan Haiyan geen dak meer boven zijn hoofd. "Zo'n 75 procent leeft nog steeds in tenten", zegt Jo. "Voor hen is het het ergst. Als die deze orkaan over zich heen krijgen, vliegen die tentjes zo de lucht in. Dan zitten ze weer zonder huisvesting. Ik vind dit nog erger dan de vorige keer."
Zoals het er nu naar uitziet, komt Hagupit - Filipijns voor 'klap' - zaterdagavond of zondagochtend (lokale tijd) aan land. De orkaan neemt nog steeds in sterkte toe. "En hij komt inderdaad weer op dezelfde plek binnen als vorig jaar het geval was", zegt de Nederlandse ambassadeur op de Filipijnen, Marion Derckx. "Er zijn verschillende berekeningen waar diverse routes uitkomen, maar ze geven allemaal aan dat hij aan land komt in de buurt van Tacloban."
Het is schrijnend, vindt Derckx. "Mensen hebben hun hele hebben en houwen verloren, zijn familieleden kwijtgeraakt en nu komt dit weer over hen heen."
'Zo'n 5000 mensen leven nog in tenten na de vorige orkaan'


 | Hulp voor nieuwe orkaan Filipijnen al op gang.
De komst van het nieuwe noodweer is al te merken, vertelt Derckx. "De wind trekt aan. Mensen slaan voor een aantal dagen voedsel in. Scholen zijn al dicht, vliegvelden nog niet, maar dat gaat wel snel gebeuren. En je ziet grootschalige evacuaties op gang komen."
De autoriteiten houden rekening met golven van vier tot vijf meter hoog. "Dus het is echt zaak om weg te gaan bij de zee. Tegen een muur van water kun je je moeilijk beschermen. Het is vooral zaak om te evacueren nu. De autoriteiten zijn wel veel beter voorbereid deze keer. Ze zijn al een aantal dagen bezig. Mensen worden huis aan huis bezocht om ze te vertellen dat ze weg moeten

Categorie FilippijnenBron NOS.nl met medewerking van Jo en Truus SchoorlemmerDatum 06/12/2014

Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
©2018 Webdesign Marco TibbenRedactie