Startpagina
mobiele versiecomputer versie
RSS
Het verhaal van een bewoonster van Manilla die de tyfoon Ketsana meemaakte

De mensen van Congressville, ons dorp in Montalban, Rizal in de omgeving van Manilla zijn gewoon blij, dat ze de tyfoon Ketsana  “Ondoy” hebben overleefd.

Zaterdag 26 september 2009 rond 10 uur s ‘morgens steeg het waterniveau van de rivier, die het linker deel van het dorp met het ander verbindt, zo hoog dat het ons dorp overstroomde. De stroom was zo sterk en het water steeg van kniehoogte tot taillehoogte en borsthoogte in een tijdsbestek van 20 minuten.
Bijna alle dorpsbewoners vertrokken van hun respectievelijk huis en zochten toevlucht naar een hoger gelegen plaats. Mijn huis is dicht bij het clubhuis zo Annie en ik samen met de hulp van mijn zus Edna waadden door de sterke stroom om veilig bij het clubhuis te komen.
Anderen met kinderen en  bejaarden gingen naar een 2 verdiepingshuis met zolder (in aanbouw) om veilig te zijn voor de watergolven.
In andere straten dicht bij de rivier is het water meer dan 5 ft diep en mensen inclusief de lijfwachten keken rond om na te gaan of mensen in hun huizen veilig waren ( die met 2 verdiepingen) of zouden besluiten om weg te gaan en bij andere gezinnen te blijven.

Het was werkelijk een lange dag. Mijn baas Congresman Pedro en Gouverneur J.J. controleerden ons elke 30 minuten tot een uur of we veilig waren. Zij waren hulpeloos vanwege het verkeer en het gelijktijdig stijgen van het water in veel gebieden van Metro Manila, Montalbar (Rodriquez), San Mateop, Marikina, Cainta, Taytay, Pasig, Malabon, Caloocan, Manila.
Ik deelde mijn zus mede, dat we veilig waren en dat we (buren) elkaar helpen. Ik kom tot rust door te bidden dat de dingen niet erger worden en ik zie nog voor me het beeld van “Tyfoon Nanang”in Mahinog (waar een heel gebied bedolven werd door de modderstroom red.)
We hadden weer water op dinsdag morgen, stroom op maandag avond en het water begon te zakken die zaterdag avond, maar we bleven in het clubhuis overnachten want vele slangen waren ook door de waterstroom meegesleurd en zouden zich hebben kunnen vastklampen aan de bomen en omheiningen van onze huizen.

Zondag begon de schoonmaak en tot vandaag (6 okt) zijn we nog niet klaar met onze was. Veel dorpsbewoners lijden aan schimmel infectie en uitslag vanwege het vele schoonmaken en wassen. Gelukkig heb ik een waterpomp en anderen in de buurt ook. Dat was gemakkelijk voor ons toe we begonnen het vuil binnen onze huizen schoon te maken. Veel van mijn boeken waren doordrenkt van water en modder. De meeste heb ik weggegooid. De vuilnis mensen zeiden dat zij ze zouden laten drogen en aan hun kinderen geven of verkopen.

We hebben veel van Tyfoon Ondoy geleerd. We zijn zeer gelukkig dat de schade minimaal is (ons huis is nog intact en levens zijn gespaard) in verhouding tot anderen, die het leven lieten en hun huizen verloren.
Veel mensen hebben veel lessen geleerd van Tyfoon Ondoy. Ik hoop, dat in de komende maanden waarin we nog 4 andere tyfoons voor het eind van het jaar kunnen verwachten, dat mensen voorbereid zijn en dat de natuur niet zo woest zal zijn als wat  we nu hebben ondervonden.
De mensen nu klagen over de hoge prijzen voor basis voedsel en het gebrek aan basis producten. Ik hoop dat de  mensen niet nog meer getroffen worden.

Emie Patalagsa, secretaresse van Congresman Romualdo


Categorie FilippijnenBron de StichtingDatum 06/10/2009

Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
©2018 Webdesign Marco TibbenRedactie