Startpagina
mobiele versiecomputer versie
RSS
Filipijnen | Algemene informatie

Geschiedenis


De Spaanse Overheersing


van 1897-1898 | Filipijnen | Algemene informatie
van 1897-1898
De geschiedenis van de Filipijnen wordt gekenmerkt door jarenlange overheersing door andere volkeren. In 1521 kwam Fernão de Magalhães tijdens zijn expeditie naar de Molukken aan op de archipel. Hij probeerde hier de lokale bevolking te bekeren naar het christendom, wat hem uiteindelijk tijdens een veldslag met Lapu-Lapu op Mactan eiland vlak bij Cebu fataal werd. De Spaanse interesse in het gebied bleef echter aanhouden en enkele tientallen jaren later in 1571 werd Maynilad (het tegenwoordige Manilla) veroverd. Hierna werden nieuwe Spaanse troepen aangevoerd en werd het land stap voor stap verder veroverd. Pas na driehonderd jaar zou hier een eind aan komen. Na een jarenlange verzetsstrijd werden de Spanjaarden in 1898 met hulp van de Amerikanen uit Manilla verdreven en werd op 12 juni 1898 de Filipijnse onafhankelijkheid uitgeroepen door Emilio Aguinaldo .

De Amerikaanse overheersing


sinds 1898, land in oorlog | Filipijnen | Algemene informatie
sinds 1898, land in oorlog
Na de Spaans-Amerikaanse Oorlog in 1898, deed Spanje afstand van de Filipijnen, Cuba, Guam en Puerto Rico ten gunste van de Verenigde Staten voor 20 miljoen dollar. Dit werd vastgelegd in het Verdrag van Parijs uit 1898. Na de onafhankelijkheidsverklaring viel de Verenigde Staten het land binnen. Officieel eindigde de Filipijns-Amerikaanse Oorlog in 1901, maar sporadisch werd nog gevochten tot 1913. Tot 1935 waren de Filipijnen een territorium van de VS zonder al teveel zelfbestuur, nadien werd de status gewijzigd in een U.S. Commonwealth. Hierdoor kon het land een lid zonder stemrecht naar het Amerikaanse Congres sturen zoals dat nu nog gebeurt door Washington D.C., Guam, Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden.

De onafhankelijkheid


sinds 1898, land niet in oorlog | Filipijnen | Algemene informatie
sinds 1898, land niet in oorlog
Sinds de formele onafhankelijkheid in 1946 heeft het land te maken met economische en politieke instabiliteit. Daarnaast zijn in het land diverse rebellengroeperingen en afscheidingsbewegingen actief. Van 1972 tot 1986 werd het land als een dictatuur geleid door president Ferdinand Marcos met steun van de Amerikaanse regering. Na het gedwongen aftreden van Marcos keerde de democratie weer terug in de Filipijnen. Het land had in die tijd echter te maken met een enorme nationale schuld, grootschalige corruptie bij de overheid en communistische en islamitische afscheidingsbewegingen. Pas onder president Fidel Ramos kwam de economie van de Filipijnen in de lift. De financiële crisis in Azië bracht dit proces echter weer tot stilstand. De regeringen van de opvolgers van Ramos, Joseph Estrada en de huidige president Gloria Macapagal-Arroyo werden geteisterd door schandalen en beschuldigingen van corruptie.

Staatsinrichting


De Filipijnen zijn een presidentiële republiek. De president is zowel staatshoofd als hoofd van de regering. Daarnaast is de Filipijnse president de opperbevelhebber van alle legeronderdelen. De president wordt voor een termijn van 6 jaar gekozen.

De wetgevende macht ligt in de Filipijnen bij het Congres. Deze bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De 24 senatoren worden voor 6 jaar gekozen, terwijl de (maximaal) 250 afgevaardigden voor de termijn van drie jaar worden gekozen.

De top van de juridische macht wordt gevormd door het Filipijnse hooggerechtshof. De 14 rechters en 1 opperrechter worden allen benoemd door de president.GeografieDe Filipijnen zijn een archipel van 7.107 eilanden met een totaal aan landoppervlak van 300.000 km². De 11 grootste eilanden bevatten 94% van het totale landoppervlak. Het grootste eiland is Luzon met ongeveer 105.000 km². Daarna is Mindanao het grootst met ongeveer 94.600 km².

Topografie


klik op de foto voor een vergroting | Filipijnen | Algemene informatie
klik op de foto voor een vergroting
Filipijnen (Bron: seav.)De archipel, bestaande uit 7107 eilanden, is gesitueerd tussen 4° 23' en 21° 25' noorderbreedte 116° en 127° oosterlengte en ligt dus ten westen van de Filipijnenzee en ten oosten van de Zuid-Chinese Zee. De totale omvang van de Filipijnen is 300.000 km². Hiervan is 298.200 km² land en 1800 km² water. Dit betekent dat de Filipijnen ruim 7 keer zo groot is als Nederland is en ruim 9 maal zo groot als België. De hoofdstad Manilla ligt op het grootste eiland Luzon en beslaat inclusief de omringende steden en gemeenten een oppervlakte van 636 km²

Van de 7107 eilanden hebben er 3144 een naam en zijn er ongeveer 1000 bewoond. De twee grootste eilanden Luzon (104.688 km²) en Mindanao (94.630 km²) beslaan samen ongeveer tweederde van de totale oppervlakte. De grootste eilanden hierna zijn: Samar (13.080 km²), Negros (12.710 km²), Palawan (11.785 km²), Panay (11.515 km²), Mindoro (9735 km²), Leyte (7214 km²), Cebu (4422 km²), Bohol (3269 km²).

De Filipijnen hebben geen enkele landgrens met buurlanden. De dichtstbijzijnde buurlanden zijn Vietnam in het westen, Taiwan in het noorden, Maleisië en Indonesië in het zuiden en China in het noordwesten. De kustlijn wordt geschat op ongeveer 34.500 kilometer. Veel van de eilanden zijn bergachtig met een smalle strook laagvlakte aan de kust. Het hoogste punt is de vulkaan Mount Apo (2954 meter). De langste rivier van het land is de Río Grande de Cagayan: ongeveer 350 kilometer.

Bestuurlijke indeling


Een provincie is in de Filipijnen de belangrijkste lokale overheid. Het land is onderverdeeld in 81 provincies die voor bestuurlijk gemak in 17 regio's zijn gegroepeerd. Provincies zijn weer onderverdeeld in steden en gemeenten, waarvan er respectievelijk 118 en 1510 zijn. Deze steden en gemeenten bestaan op hun beurt weer uit barangays. In de Filipijnen zijn 41.994 barangays. (Alle gegevens per 31 maart 2007)

Klimaat


Klik op de foto voor een vergroting | Filipijnen | Algemene informatie
Klik op de foto voor een vergroting
De Filipijnen hebben een tropisch klimaat, dat wordt gekarakteriseerd door hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en overvloedige regenval. Van maart tot en met mei is het in veel delen van de Filipijnen erg warm. Daarna valt van mei tot oktober in grote delen van het land veel regen als gevolg van de moesson. Van december tot en met februari is het op veel plekken juist droger en koeler. De gemiddelde temperatuur in de Filipijnen op zeeniveau is zo'n 27 graden Celsius. In grotere hoogten is de gemiddelde temperatuur echter lager. De gemiddelde hoeveelheid neerslag is erg afhankelijk van de locatie. De gemiddelde jaarlijkse neerslag varieert van 1000 millimeter tot 5000 millimeter. Per jaar worden de Filipijnen door gemiddeld zo'n negen tyfoons getroffen. De gevolgen van dergelijke tyfoons zijn vaak groot, als gevolg van de enorme windsnelheden en regenval in korte tijd.

Luchtvochtigheid


De Filipijnen hebben als gevolg van de hoge temperatuur in combinatie met het vele water een relatief hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde luchtvochtigheid in de Filipijnen varieert van 71% in maart tot 85% in september. Landinwaarts is de gemiddelde luchtvochtigheid vanwege de grotere afstand tot de zee groter dan aan de kust. Als gevolg van de hoge luchtvochtigheid is de gevoelstemperatuur op de Filipijnen warmer dan de daadwerkelijke temperatuur.

Temperatuur


De gemiddelde temperatuur op de Filipijnen is zo'n 27 graden Celsius. Dit is 17 graden warmer dan de gemiddelde temperatuur in Nederland. Uitzondering hierbij zijn hogergelegen gebieden, zoals Baguio, waar de hoogte zorgt voor een gemiddeld lagere temperatuur. De temperatuur varieert niet veel gedurende het jaar. De wamste maanden zijn de maanden april en mei. De koelste maand is de maand januari. Het feit dat de Filipijnen in de zee ligt zorgt ervoor dat de gemiddelde temperatuur gedurende het jaar niet veel varieert. De variatie van de gemiddelde temperatuur per maand verschilt afhankelijk van de noorderbreedte. In het zuidelijk gelegen Zamboanga varieert de gemiddelde maandelijkse temperatuur slechts zo'n 0,6 graad, terwijl dat in het noordelijk gelegen Basco, zo'n 6 graden is. Het zeewater is aan de kust gemiddeld zo'n 27 tot 28 graden Celsius. In de warmste maanden loopt de temperatuur van het water op tot 29 graden.

Regenval


De gemiddelde jaarlijkse regenval in de Filipijnen varieert van 965 tot 4064 millimeter.[1] Baguio City, het oostelijk deel van Samar en oostelijk deel van Surigao krijgt de grootste hoeveelheid te verwerken. Het zuiden van Cotabato de minste.

De verdeling van de regenval op de Filipijnen is in te delen in volgende vier typen:

Type I:
Twee duidelijk te onderscheiden seizoenen. Een droog seizoen van november tot en met april en een nat seizoen gedurende de rest van het jaar;
Type II:
Geen duidelijk te onderscheiden droog seizoen en een duidelijk te onderscheiden natte periode van november tot en met januari.
Type III:
Geen duidelijk te onderscheiden seizoenen. Het is relatief droog van november tot en met april en relatief nat de rest van het jaar.
Type IV:
De regenval is gelijkmatig verdeeld over het jaar.

Luzon


De westelijke helft van de hoofdmoot van het eiland Luzon is qua regenval in te delen in type I. Het uiterste noorden van Luzon en oostelijke deel van Bicol-schiereiland zijn in te delen in type II. Het midden van Noord-Luzon en de zuidelijke delen van het Bicol-schiereiland in type III en het oosten van Noord-Luzon en het midden van Bicol-schiereiland zijn in te delen in type IV.

Visayas


Het zuiden van Panay, het zuidwesten van Negros en de westelijke helft en het noorden van Palawan hebben een verdeling van regenval volgens type I. Het noorden en oosten van Samar en het zuidoosten van Leyte zijn in te delen in type II. Noord-Panay, Centraal en Zuid-Cebu, Romblon en Negros met uitzondering van het zuidwesten zijn in te delen in type III. Het westen van Samar, het westen van Leyte, Bohol, het noorden van Cebu en Siquijor hebben een regelmatig over het jaar verdeelde regenval en zijn dus in te delen in type IV.

Mindanao


Het noordoosten van Mindanao en Misamis Occidental zijn in te delen in type II, Centraal-Mindanao, het westelijke deel van het Zamboanga-schiereiland en Basilan in type III en de rest van Mindanao alsmede de Sulu-eilanden in type IV

Wind


tyfoon Durian recht boven de Filipijnen (30 nov 2006)Een tyfoon is een veelvoorkomend natuurverschijnsel op de Filipijnen. Per jaar passeren zo'n 20 tyfonen het gebied waarin de Filipijnen liggen. Gemiddeld trekken jaarlijks zo'n negen daarvan recht over Filipijns grondgebied. Dergelijke tyfonen zorgen voor enorme windsnelheden en gaan gepaard met grote hoeveelheden regen in korte tijd. De gevolgen zijn, zeker als een tyfoon rechtstreeks over het land trekt vaak enorm. De tyfonen hebben hun oorsprong in het gebied tussen de Marianen en de Carolinen, die op dezelfde breedtegraad liggen als Mindanao. Ze volgen een noordwestelijke koers, waarbij enkele delen van de Visayas, of Luzon rechtstreeks raken. Mindanao, Palawan en het zuiden van de Visayas worden zelden getroffen. Andere tyfoons trekken ten noordoosten van de Filipijnen richting het vasteland van Azië. Een van de taken van het nationale instituut voor weer en klimaat in de Filipijnen, PAGASA, is om de tyfoons die het Filipijnse beheersgebied (Philippine Area of Responsibility) doorkruisen, in de gaten te houden en indien noodzakelijk waarschuwingen uit te geven, om de bevolking de kans te geven maatregelen te nemen.

Economie


Direct na de Tweede Wereldoorlog waren de Filipijnen een van de rijkste landen van de regio. In de loop der jaren is het land echter afgezakt naar de categorie arme landen. De economische groei direct na de Tweede Wereldoorlog was snel, mede als gevolg van de Amerikaanse investeringen in het land. Deze groei daalde echter in de loop der tijd. Tijdens een ernstige recessie in 1984 en 1985 kromp de economie meer dan 10%. De politieke instabiliteit tijdens de Aquino regering zorgde ervoor dat het economisch minder goed ging. Als gevolg van diverse maatregelen van president Ramos ten behoeve van economische groei werd deze negatieve trend tijdens de jaren negentig omgebogen in positieve zin. De economische crisis in Zuidoost-Azië in 1997 sloeg echter ook de Filipijnen niet over en de groei sloeg om van 5% in 1997 tot -0.5% in 1998. President Estrada heeft na Ramos geprobeerd diens hervormingsbeleid door te zetten hetgeen gefrustreerd werd door zijn afzetting. Ook de huidige regering onder leiding van president Gloria Macapagal-Arroyo doet er alles aan om de economie snel te laten groeien. Dit resulteerde in 2004 in een groei van 6%.

Ondanks deze groeicijfers leven veel inwoners van het land nog onder de armoedegrens. Volgens cijfers van het National Statistical Coordination Board (NSCB) leefde in 2003 24% van de Filipijnse families (hetgeen overeenkwam met 30% van de inwoners) onder de officieel vastgestelde armoedegrens. De armste regio is het zuiden van het land. Bij de armste tien provincies waren in 2003 zeven provincies uit Mindanao, twee uit Luzon en een uit de Visayas.

De Filipijnse economie is van oudsher een agrarische economie, maar tegenwoordig zijn andere belangrijke pijlers van de economie, de mijnbouw, de industrie en de dienstensector. De voornaamste handelspartners van de Filipijnen zijn de Verenigde Staten, Japan, Nederland, China, Hongkong, Singapore, Maleisië, Taiwan, Zuid-Korea, Thailand en Saoedi-Arabië.

Demografie


Aan het begin van de 20e eeuw telden de Filipijnen iets meer dan zeven miljoen inwoners. Inmiddels is dat aantal naar schatting opgelopen tot meer dan 90 miljoen. Daarmee staat het land op de twaalfde plek op de lijst van landen met meeste inwoners. Ongeveer tweederde van de totale bevolking woont op de twee grootste eilanden Luzon en Mindanao. De metropool Manilla op het grootste eiland Luzon is de op 10 na dichtstbevolkste metropool van de wereld. De bevolkingsgroei van de Filipijnen was in de jaren 80 als in de jaren 90 respectievelijk 2,35% en 2,34%[2]. De geschatte bevolkingsgroei in 2007 was 1,8% per jaar met 24,5 geboorten per duizend mensen[3]. De levensverwachting bij de geboorte in de Filipijnen was in 2007 naar schatting gemiddeld 70,51 jaar[3]. Een vrouw wordt gemiddeld 73,55 jaar, terwijl een man een levensverwachting heeft van 67,61 jaar[3].

Religie


Basilica Minore del Santo Nino in Cebu CityEen duidelijke teken van de langdurige Spaanse aanwezigheid is het grote percentage katholieken in de Filipijnen. Zo'n 83 procent van de bevolking is Rooms-Katholiek. Nog eens 3 procent maakt deel uit van een afsplitsing van de Rooms-Katholieke Kerk, de onafhankelijke Oud-Katholieke Independent Church of the Philippines. Moslims vormen zo'n 5 procent van de bevolking. Zij wonen voornamelijk op het zuidelijke eiland Mindanao en de Sulu-eilanden. Protestanten vormen tenslotte zo'n 6 procent van de bevolking. De protestantse gemeenschappen zijn ontstaan door het werk van Amerikaanse zendelingen in het begin van deze eeuw. De overige 3 procent van de bevolking is boeddhistisch (met name de Chinese minderheid) of niet-gelovig.

Op Mindanao en de Sulu-eilanden wordt regelmatig strijd geleverd tussen het Filipijnse leger en moslimseparatisten.

Vanwege de sterke katholieke aanwezigheid is de Filipijnse politiek sterk pro-life; dit komt tot uitdrukking in verboden op abortusklinieken. In de meeste klinieken, scholen en ziekenhuizen geldt bovendien een verbod op condooms.

Cultuur


Ati-Atihan festival in Kalibo | Filipijnen | Algemene informatie
Ati-Atihan festival in Kalibo
De Filipijnse cultuur is in hoge mate beïnvloed door de Spanjaarden, Mexicanen, Chinezen, Amerikanen, Arabieren en Maleisiërs. Meer dan 300 jaar Spaanse overheersing heeft voor veel blijvende invloeden gezorgd vanuit de Mexicaanse en Spaanse cultuur. Deze invloeden zijn het meest zichtbaar in gebruiken en rituelen gerelateerd aan de Katholieke kerk en dan met name de religieuze festivals. Elk jaar worden in de Filipijnen omvangrijke festiviteiten georganiseerd, die bekend staan als Barrio Fiestas en waarmee de beschermheilige van de plaats, het dorp of de regio wordt geëerd. Een festival wordt gevierd met kerkelijke ceremonies, straatparades, vuurwerk, schoonheids- en danswedstrijden en hanengevechten. Voorbeelden van grote festivals zijn het Ati-Atihan festival in Kalibo en het Sinulog in Cebu.

De Chinese invloeden in de Filipijnse cultuur uiten zich voornamelijk op het gebied van de Filipijnse keuken, die in grote mate door de Chinese keuken beïnvloed is. Voorbeelden zijn de noodles (die lokaal bekend staan als mami) en diverse vleesgerechten. Daarnaast uit de Chinese invloed zich in taal. Reeds in de vroege tiende eeuw circuleerden in China boeken die de levensstijl en handelspraktijken van de vroege Filipino's beschreven. Een van deze boeken was de Tai Pin Hwan Yu Gi (Het vredevolle universum) ca. 984. Een belangrijke bijdrage van de Chinese immigranten in de Filipijnen was de publicatie van de Doctrina Chistiana in 1593.

De Amerikaanse culturele invloed in de Filipijnen is erg opvallend. Een goed voorbeeld is het wijdverspreide gebruik en de beheersing van de Engelse taal. Een ander voorbeeld is het enthousiasme voor sport in de Filipijnen. De meeste populaire sport van de Filipijnen is een typisch Amerikaanse sport: basketbal. Andere populaire sporten zijn onder andere boxen, zwemmen en Oosterse vechtsporten. Net als de Amerikanen hebben Filipino's bovendien een voorkeur voor fastfood, wat zich uit in de aanwezigheid van vele Amerikaanse ketens zoals McDonald's, Pizza Hut, Burger King en KFC. Daarnaast bestaan er ook nog diverse lokale fastfoodketens zoals Jollibee, Greenwich Pizza, Chowking en Max's Fried Chicken. Filipino's luisteren graag naar de laatste Amerikaanse en Britse muziek, kijken Amerikaanse films en aanbidden Amerikaanse acteurs en actrices uit Hollywood. Een ander goed voorbeeld zijn de Shopping Malls in de grote steden van de Filipijnen, die naar Amerikaans voorbeeld zijn gebouwd en behoren tot de grootste ter wereld.

Ondanks al deze buitenlandse invloeden, blijft de Filipijnse cultuur uniek. Een goed voorbeeld hiervan is de jeepney, een opgepoetst relikwie uit de Tweede Wereldoorlog dat tot in de verste uithoeken van het land dienst doet als openbaar vervoersmiddel. Filipino's houden hun nationale helden in ere. José Rizal is de meeste geëerde onder hen. Hij was een visionair, wiens geschriften zorgden een gevoel van nationale eenheid en bewustzijn. Andere nationale helden zijn Andrés Bonifacio, oprichter van de vrijheidsbeweging Katipunan en Ninoy Aquino, de oppositieleider tegen het bewind van Ferdinand Marcos, die een soort martelaar werd nadat hij door de laatste vermoord werd.

Valuta


De munteenheid op de Filippijnen is de Peso. 1 Euro is ca. 53 Peso (2013)

Talen op de Filipijnen


In totaal worden er op de Filipijnen 172 inheemse talen en dialecten gesproken, die alle behoren tot de Austronesische taalfamilie. Andere talen die er gesproken worden, zijn onder andere Engels, Chinees (Mandarijn en Hokkien) en Spaans, de laatste met de lokale creolentaal Chavacano.

Sinds 1939 bevordert de overheid om nationale eenheid te bevorderen het gebruik van de officiële nationale taal, het Filipijns, dat gebaseerd is op het Tagalog. De poëet Francisco "Balagatas" Baltazar (1788-1862) wordt dikwijls beschouwd als de Tagalog equivalent van William Shakespeare. Zijn meest beroemde werk is het vroeg 19e eeuwse Florante at Laura. Het Filipijns wordt op alle scholen onderwezen en wordt steeds algemener geaccepteerd, vooral als tweede taal en eenheidstaal voor een zeer gemengde bevolking. Het Engels wordt als tweede officiële taal beschouwd, en wordt zeer veel gebruikt door de overheid, in het onderwijs en binnen de handel. De overheid heeft plannen per 2008 Spaans als derde officiële taal in te voeren.Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail

Snelmenu
Bron


De informatie op nevenstaande pagina is grotendeels overgenomen van de Website www.nl.wikipedia.org.
Hier en daar zijn wijzigingen/aanvullingen aangebracht.

©2019 Webdesign Marco TibbenRedactie
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.